My WordPress Blog

Червен код: Оплешивяване. (Почти) всички ще отидем там…

988

Възрастта на мъжете, четящи нашия блог, е между 22 и 35 години. Ако според ЕГН-то си клониш по-скоро към първото число, сигурно си мислиш, че няма от и за какво да се притесняваш. Истината е, че първите признаци на оплешивяване са появяват в началото на двайсетте, и ако не вземеш мерки навреме – в рамките на няколко години можеш да се сбогуваш с ценното окосмяване по главата и да се радваш на гладък, блестящ скалп.

Може и да не му се радваш, но той пак ще си е гладък…

В случай, че косата ти си е на място и в рода си нямаш мъже с лъскави темета – съветваме те отново да ни отделиш 5 минути. Както гласи известната бръснарска поговорка: никога не е късно да останеш без коса, и никой не е застрахован, дори аз.

Ще започнем с това какво причинява оплешивяването. В 90% от случаите говорим за андрогенна алопеция – косопад, дължащ се на мъжките хормони. Този вид оплешивяване е необратим и се дължи изцяло на генетични фактори, свързани с хормонални своеволия. Няма да навлизаме в сложни медико-биологични обяснения, но ще ти кажем само, че тестостеронът ти се прецаква и си го изкарва на фоликулите (корените) на косата ти, и ти не можеш да направиш (почти) нищо по въпроса.

Какво се случва в останалите 10%? В част от тях косопадът може да се дължи на психологически причини, след преживян тежък стрес, например. При друга част от случаите, загубата на коса се наблюдава при смяната на сезоните. Тук не можем да говорим за оплешивяване (трайна загуба на коса), а само за косопад. Тези 10% са обратими и с подходящата грижа можеш бързо да си върнеш косата.

Кой може да оплешивее и може ли това да се предотврати? Истината е, че никой не е застрахован. Дори всички мъже в рода ти да са с гъсти и буйни коси, ти можеш да си избраникът на съдбата и да се сбогуваш рано-рано с косата си, въпреки липсата на генетични предпоставки. И обратното – съдбата може да се смили над теб (въпреки плешивите ти прадеди) и да се радваш на гъста коса чак до дълбоки старини.

Както споменахме в началото, оплешивяването е необратимо, но има начини, с които процесът може да се забави с някоя и друга година. На пазара съществуват различни терапии за коса, които ще забавят увреждането на фоликула или пък ще сгъстят оредяващата коса, и така ще замаскираш положението. Терапията обикновено е под формата на шампоан или маска за коса, която се нанася лесно и се отмива.

Трябва ли ти подобна терапия и как да разбереш дали оплешивяваш?

Повечето мъже пропускат първите признаци на оплешивяването и разбират за него едва, когато нещата са станали необратими. Т.е. когато слънчевите лъчи започнат да пръскат своите отблясъци по нечие голо теме и лъскавината облее главата на притежателя му. Спирам с ексцентричните сравнения и ти казвам направо какви са симптомите: видима загуба на коса – косми по възглавницата или по дрехите, косми по четката за коса, косми по дланите след като си прокарал пръсти през косата, голи петна по главата. Казано накратко: всяка форма на продължителен или усилен косопад може да бъде знак за предстоящо оплешивяване. В тези случаи е добре да се консултираш с медицинско лице и ако е необходимо да прибегнеш до средство против косопад. Ние от mademan ти желаем това никога да не се случва.

А ако вече си в групичката на оплешивяващите – другият път ще ти дадем няколко съвета как да прикриеш това (с достойнство).

Leave A Reply

Your email address will not be published.