My WordPress Blog

5 съвета, с които да пребориш пролетната умора

1,000

Съвсем скоро отбелязахме официално идването на пролетта. И на нас ни се искаше да е на по бира в парка, но уви пак трябваше да слагаме дебелите якета и да чистим сняг от колите. Е, надяваме се с “женския месец” да изпратим и студа. Денят ще става все по-дълъг и слънцето ще ни топли както си му е редът, но с идване на хубавото време все по-малко ще искаме да стоим у дома както и в офиса по цял ден. В това няма нищо лошо, но често в този период от годината сме склонни лесно да губим концентрация, да сме по-непродуктивни или с една дума ни хваща пролетна умора.

На кратко, пролетната умора най-често се характеризира с промяна в настроението, физическото състояние или поведението. Въпреки че все още няма такъв медицински термин проучванията показват, че определено има тенденции към определени промени през пролетта. От една страна може да се изпитат големи напливи на енергия, жизненост и постоянно неспокойство. Това може да се асоциира със свършването на зимата, която свързваме с лошо време и мрачни безделни дни, докато удължаването на деня и увеличаването на температурите навън лесно може да оправи настроението. От друга страна обаче може да изпитаме и обратния ефект, познат ни като пролетна умора.

Има някои начини за намаляване на ефекта, постигайки баланс между неотложните задачи и в същото време наслаждавайки се на хубавото време. Пробвай някой от следните съвети:

1. Тренирай
Препоръчваме да пренесеш активностите навън. Покарай колело, побягай в парка, разходи кучето или каквото предпочиташ, което е свързано с физическа дейност на открито. Фитнесът, упражненията у дома или каквато рутина имаш също вършат работа. Тренировките носят полза на тялото както и освобождават мозъка от стрес, заради отделящия се “хормон на щастието” – ендорфин, който блокира рецепторите за болка и носи чувство на еуфория. Ако графикът те притиска само няколко минутки тренировка на ден са достатъчни.

2. Планирай деня си
Най-добре сутрин, преди да те погълне ежедневието се опитай да направиш списък с нещата, които трябва да свършиш, след което ги подреди по важност и започни с най-неотложните. Дори да нямаш време на закуска се постарай в даден момент от деня да изготвиш този малък каталог. Създавайки виртуален график в съзнанието се повдигат нивата на концентрация и се засилва мотивацията. Все неща, от които ще се нуждаеш в големи количества.

3. Отиди на планина
Както казахме в точка 1 е желателно да прекарваме повече време на чист въздух. Какво по-добро място за това от планината. Един поход през уикенда или дори една продължителна разходка ще се отразят добре както на съзнанието, така и на тялото ти. Доказано е, че след третия час прекаран в планината се забелязва редуциране на негативните емоции като страх от провал или липса на енергия. Оказва се също, че хората, които ходят по често на планина са по-щастливи. Ако все пак това не е твоят начин за отдих по възможност си вземи няколко дни и отиди някъде на екскурзия, за да се откъснеш за малко от еднообразното ежедневие. Ще има почти същия ефект.

4. Социализирай се по-често
Прекарвай повече време сред хора. И не, нямаме предвид да извикаш приятели у вас и да играете ФИФА на плейстейшъна. Вместо това направете една разходка из града и пийте по питие на някой бар на открито или пък събери една-две коли хора и си направете барбекю някъде на чист въздух. Може и в планината – пак да си я рекламираме 🙂 Общуването с хора помага да се отърсим от негативни емоции като същевременно стимулира креативното мислене и новите идеи.

5. Обърни внимание на храната
Накрая, но не на последно място идва храненето. Наблегни на плодовете и зеленчуците. Все пак трябва да се възползваме от сезона, а както знаем и цените им падат в този период. Всички листни зеленчуци и билки както и лимоните помагат на организма да обработи добре по-тежките храни, които ядем през зимата. Можеш да прибавиш и ядките в менюто, тъй като и те както плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на фибри, което също помага за по-лесното храносмилане и дават допълнително количество енергия на организма. Не прекалявай с кофеиновите напитки и замести колата и содата с вода.

Не забравяй да си взимаш малки почивки през деня. Ако е необходимо излез от офиса да се разходиш и да се полюбуваш на хубавото време навън.

Leave A Reply

Your email address will not be published.