My WordPress Blog

Ръководство За Начинаещи За Отглеждането На Брада – пълен исторически преглед

719

Социалните нагласи относно мъжките бради са варирали широко в историята – в зависимост от фактори като модата и тенденциите на настоящата епоха или преобладаващите културни и религиозни традиции. Религии като сикхизма смятат, че пълната брада е абсолютно задължителна за всеки мъж, който може да я отгледа – те дори го огласяват като част от официалната си догма. В други култури, брадите се възприемат като водещи за мъжествеността на мъжа – пример за добродетели като сила, мъдрост, социален статус или сексуална сила. Но от друга гледна точка – в култури, където лицевото окосмление е по-необичайно или понастоящем не е на мода, брадите могат да бъдат свързани с лоша хигиена и нецивилизовано поведение.

Биология
Растежът на брадата започва по време на пубертета и е свързан със стимулирането на космените фоликули от дихидротестостерона, което продължава да повлиява растежа на брадата дори след пубертета. Различни хормони стимулират растежа на косата в различни области – дихидротестостеронът може също да насърчи краткосрочната погонотрофия например. За да докаже това, един учен прекара няколко седмици сам на изоставен остров в пълна изолация. Учените забелязали, че растежът на брадата намалява по време на изолационния период. И тогава, в деня преди да напусне острова – брадата му започнала да расте много бързо и достигнала по-високи темпове, отколкото през първите дни на острова. Заключението на това изследване е, че стимулът за увеличаване на растежа на брадата също е свързан с възобновяването на сексуалната активност, но това изследване все още е отхвърлено от главните погонолози като R.M. Hardisty. – Които казват, че скоростта на растежа на брадата е чисто генетична.

Еволюция
Дори фактът, че брадата не играе пряка роля в репродукцията – биолозите я характеризират като вторична полова характеристика, уникална за силния пол. В произведението си “Спускането на човека” Чарлс Дарвин първо предположил, че евентуалното еволюционно обяснение за брадите е процесът на сексуален подбор. Съвременен биолог отново потвърди ролята на сексуалния подбор в еволюцията на растежа на брадата – като стига до заключението, че има доказателства, че по-голямата част от жените намират мъжете с брада за по-привлекателни от тези, които нямат.

История на брадата
Древен и класически свят

Ливан
Бреговата ивица на съвременния Ливан почита с голямо внимание косата и брадата – древната семитска цивилизация, разположена в западната крайбрежна част на плодородния полумесец, отделя много голямо внимание на брадите. Скулптури от предците на ливанците показват оформление на брада с три, четири или пет реда малки къдрици – простиращи се от ухо на ухо, около бузите и брадичката. Но въпреки, че откриваме много скулптури с бради – няма индикации, че финикийците са култивирали и мустаци.

Месопотамия
Хората от Месопотамския семитски произход, като халдейците, асирийците, акадците или вавилонците, са отделяли много време да се грижат за брадите си, да ги омазняват и дори да ги обличат. Те използвали клещи и завити железни пособия, за да създадат много сложни стилове в брадите си. За разлика от тях, несемитските шумерски мъже имали тенденция да избръсват изцяло лицата си.

Египет
Брадите са били нещо значимо за най-висшите древни египтяни – те са пускали дълга козя брадичка под брадичката и често са я боядисвали. Те също заплитали брадата си с преплетени златни конци. Кралиците и кралете (Фараоните?) също така носели фалшива метална брада като знак за суверенитет – те били придържани от лента, вързана над главата и прикрепена със златна лента за брадичката. Тази тенденция съществува от 3000 до 1580 г. преди Христа.

Индия
Източноиндийските нации от древна Индия пускали дълга брада и се отнасяли с голяма грижа и почит към брадите, като символ на достойнство и мъдрост. Нещо повече, наказанието за безнравственост и прелюбодеяние е било публично отрязване на брадата. В Индия имало такова свещено отношение към запазването на брадата си, че човек често е залагал брадата си при изплащане на дълг.

Китай
Великият китайски учител, редактор, политик и философ – Конфуций, е смятал, че човешкото тяло е подарък, който не бива да се променя при никакви обстоятелства. Той смятал, че човек трябва да се въздържа от промени по тялото, като например татуировки, и не трябва да реже косата, ноктите или брадата си. И хората наистина се съобразявали с този идеал в зависимост от професията си; земеделските стопани и войниците не биха могли да си пуснат дълги бради, тъй като биха им пречили в работата им. Това може би е и причината, поради която глинените войници от теракотената армия имат само мустаци и кози бради, но обръснати бузи. Повечето китайски бради са тънки, а стилът на мустаците е подобен на котешка муцуна.

Иран
Почти всеки ирански цар имал брада – иранците много харесвали дългите бради. В епохата на Ахаменидите мъжете носели дълги бради, а войниците дори ги украсявали с бижута. Мъжете често носели бради и през епохите на Сафавид и Каяр.

Гърция
При древните гърци брадата се разглеждала като знак на мъжественост. Освен това в омировите епоси обичайната форма на призоваване била докосване до брадата на човека, когато той търсел помилване или благосклонност. По онова време на гладко избръснатото мъжко лице се гледало като на признак за женственост. Спартаците дори са наказвали страхливците като бръснели част от брадите им. Разпространена тенденция било и скубането на брадата с клещи.

Рим
Изглежда, че римляните не познавали бръсненето по време на ранната си история. Тициний бил първият, който довел фризьор в Рим през 454-та година от основаването на града – около 299 г. пр. Хр. Първият римляни обръснал брадата си бил Сципион Африкански. Скоро след това бръсненето се е разпространило много бързо и почти всеки римлянин започнал да се носи гладко обръснат. С времето, да си избръснат станало отличителният знак между римляните и гърците, които носели брада по онова време. Едва след идването на Републиката младият римлянин започнал да се бръсне само частично брадата си – подстригайки я в декоративна форма. Интересен факт е също, че в този момент отбелязваме и началото на употребата на масло за брада – използвали го момчета в ранния си пубертет, които намазвали брадичката си с надеждата да я накарат преждевременно да порасне.

След този кратък период от време – дълго време римляните гледали на брадата като маркер на мръсотия и мърша, а брадата остава много рядко явление сред римляните от късната република и ранното управление на императорите. Те дори имали фестивал (Тога Вирилис), за да празнуват първото бръснене на мъжете, момент считан за началото на мъжествеността – например император Юлий Цезар празнувал Тога Вирилис, когато навършил двадесет години. Едва през втори век пр. Хр. брадата се завърнала в Рим. Император Адриан е бил първият от всички Цезари, които имали брада. Говори се, че е направил това, за да скрие белези по лицето си. В този период в Рим е широко- разпространена имитацитая на гръцката култура – и много римляни пускали бради в имитация на Адриан и гръцката мода. Това било началото на още една ера на брадата в Римската империя. Ерата, която продължила до времето на Константин Велики, време, преди императорите да се появят в бюстове и монети с брадите си.

Келтите и германските племена
Късните хеленистични скулптури, представят келтите, изобразявайки ги с мустаци и дълга коса, но без брада. Ирландските, Шотландските и Галските келти обикновено оставяли косата им да се превърне в пълна брада. Смятало се за липса на чест ако един гал изобщо няма брада на лицето си. Тацит заявява, че сред германските племена на един млад мъж не му е позволено да бръсне или да стриже косата си, докато не е убил враг. Ото Велики пък винаги се кълнял в брадата си, която била достатъчно дълга, за да покрие гърдите му. Друг интересен факт е, че името Ломбардос произлиза от голямата дължина на брадите им.

Средновековие
В Европа през Средновековието брадите били знак за рицарска чест и мъжественост. В “Балада за Сид”, кастилският рицар Ел Сид е описан като “онзи с цветната брада”. През Средновековието задържането на някой друг за брадата е било сериозно престъпление, което трябваше да бъде решен в смъртоносен дуел с меч. Интересното е, че по това време, докато повечето благородници и рицари били брадати – то от католическото духовенство се изисквало да бъде гладко обръснато, като символ на безбрачие. (безбрачие – състояние на сексуално въздържание и доброволен отказ от брак за религиозни цели).

В Арабия – пред-ислямските мъже бръснели окосмението на брадичката и бузите си, но очевидно държали на мустаците. По-късно пророк Мохамед насърчил последователите си да направят точно обратното: бръснати мустаци, но дълга брадичка и брада по бузите. Този акт имал за цел да скъса със старата религия. В последствие този вид брада се разпространява заедно с исляма по време на мюсюлманската експанзия през Средновековието и се нарича Сунната. Практикува се и в наши дни.

От Възраждането до съвременните дни

Ренесанс
От 13-ти до средата на 16-ти век в династията Мин повечето китайски императори се появяват в портретите с дълги бради и мустаци. След династията Мин, по време на китайската династия Цин – от средата на 16-ти до 19-ти век, мъжете били гладко обръснати и повечето от тях носели мустаци.
В Европа през 15-ти век мъжете са гладко бръснати. Около 16-и век европейските мъже започнали да пускат дълги бради – просто погледнете дългите бради в портрети на личности като епископ Гардинър, Томас Кранмер, Джон Кнокс и Кардинал Пол. Най-обичайните стилове брада от онова време били раздвоената брада, английската правоъгълна брада, испанската брада – пика и брада шило.

17-ти век
След това през 17-ти век, размерът на брадата драматично намалява в Западна Европа. През втората половина на 17-ти век хората започват да се бръснат гладко все по-често, а брадите – все по-рядко предпочитани. В стремежа си да приведе руското общество в съответствие със съвременната Западна Европа, руският император Петър Велики наредил на мъжете да бръснат брадите си и дори наложил специален данък върху брадите през 1706 година.

19-ти век
Сред благородниците и висшата класа от началото на 19-ти век повечето мъже били обръснани. През 50-те години на ХХ век обаче има драматична промяна в популярността на брадата, и тя става особено популярна. След това брадите са приети от много лидери, културни дейци и водещи държавници като Фридрих III (Германия), Александър III (Русия), Наполеон III (Франция), Чарлз Дикенс, Бенджамин Дизраели, Карл Маркс, Джузепе Верди и Джузепе Гарибалди. Верди и Гарибалди дори дали името си на нови стилове в брадите. Смяната на тази тенденция може да се види сред президентите в периода след гражданската война в САЩ. Преди Линкълн нито един президент не е имал брада – следователно, след Линкълн, до Уилсън, всеки президент освен Андрю Джонсън и Маккинли имали или мустаци или брада. По това време брадата се свързвала с понятия като смелост и мъжественост.

20-ти век
През викторианския период, в началото на 20-и век, популярността на брадите започнала бавно да спада, въпреки че били запазена марка за някои известни личности като Зигмунд Фройд. Но през 20-те и 30-те години на 20-ти век, повечето мъже са ограничили лицевото си окосмение до мустаци или козя брадичка като Алберт Айнщайн, Леон Троцки, Марсел Пруст, Владимир Ленин, Йосиф Сталин и Адолф Хитлер.
В китайската революция от 1911 г. китайците поставят идеализацията на Запада като по-модерен и прогресивен от самите тях. Това включва и царството на модата, а китайските мъже започват да бръснат лицата си и да си подстригват косата.

Междувременно в Съединените щати популярните филми изобразяват герои с гладко обръснати лица. Същевременно психологическият масов маркетинг на Мадисън Авеню разцъфтява, а компании като Жилет стават един от клиентите възползващи се от този ранен маркетинг. Така в продължение на десетилетия конспиративно се популяризират гладко обръснатото лице и късата коса като единствения приемлив стил.

След това брадата отново е изведена на фокуса на обществения интерес чрез контракултурата, която се налага, на първо място с “Битник” през 50-те години на ХХ век и след това с хипи движението в средата на 60-те години на миналия век. А след Виетнамската война популярността на брадата буквално експлоадира. От средата на 60-те години и през 70-те години на миналия век брадите се носели от бизнесмени и хипита. Популярни музикални звезди като Битълсите, Бийч бойс, Бари Уайт, Джим Морисън, както и много други носят цели бради. Малко след това, в средата на 80-те години, тенденцията за брадата става повсеместна.

Тясното подрязване на брадата „Верди“ в съчетание с интегрирани мустаци става сравнително разпространена мода в края на 20-ти век. От 90-те години нататък в Съединените щати модата най-често е насочена към козята брадичка, късо подстригана цяла брада или брада „Ван Дайк“. От тогава до 2010 г. модерната дължина там беше двудневна набола брада. Брадите увеличават популярността си през десетилетието на 2010 г., тъй като цялата брада става модерна сред младите мъже – тенденция, която е силно свързана със стереотипа лъмберсексуален “lumbersexual” мъж в наши дни.

Лицевото окосмение и политическите лидери

В западните общества лицевото окосмение постепенно изчезва от модата, както се вижда от редкия брой лидери, които от 30-те години на миналия век са пускали брада на лицето си. Всъщност последният президент на САЩ, носил брада или мустаци, е бил Уилям Хауърд през 1909 г., но лидери в други части на света продължават да носят лицевото си окосмение с гордост и сега. Най-новите държавни глави или правителства, които са отгледали брада/мустаци в офиса, са:

• Президент Мухаммад Бухари, Нигерия: мустаци.
• Крал Салман, Саудитска Арабия: брада и мустаци.
• Премиерът Чарлз Мишел, Белгия: брада и мустаците.
• Президентът Реджеп Тайип Ердоган, Турция: мустаци.
• Президент Махинда Раяпакса (Mahinda Rajapaksa), Шри Ланка: мустаци.
• Министър-председателят Наренда Моди, Индия: брада и мустаци.
• Президентът Хасан Рухани, Иран: брада и мустаци.
• Президентът Мамон Хюсеин, Пакистан: мустаци.
• Президентът Мариано Рахой, Испания: брада и мустаци.
• Министър-председателят Найдиб Разак, Малайзия: мустаци.
• Президент Виченте Фокс, Мексико: мустаци.
• Президентът Мохамед Морси, Египет: мустаци.
• Президентът Луиз Иннацио Лула да Силва, Бразилия: брада и мустаци.
• Президент Кгалема Мотланте, Южна Африка: брада.
• министър-председател Масимо д’Алема, Италия: мустаци.
• Премиерът Раду Василе, Румъния: мустаци.
• Президентът Лех Валенса, Полша, мустаци.
• Премиерът Ицхак Шамир, Израел: мустаци.
• Президент Раул Алфонсин, Аржентина: мустаци.
• Министър-председател Такео Мики, Япония: мустаци.
• Император Хирохито, Япония: мустаци.
• Председател на Държавния съвет на (източногерманския) Валтер Улбрихт, Германия: брада и мустаци.
• Канцлерът на райх Адолф Хитлер, Германия: мустаци.
• Премиерът, а след това и президент – Шарл де Гол, Франция: мустаци.
• Председателят на Президиума на Върховния съвет Анастас Микоян, Съветски съюз/ Руска федерация: мустаци.
• Премиерът Харолд Макмилан, Великобритания: мустаци.
• Премиерът от тогавашния президент Хо Чи Мин, Виетнам: мустаци и брада.
• Премиерът Вилем Дрейс, Холандия: мустаци.
• Президент Дж. К. Паасикиви, Финландия: мустаци.
• Премиерът Аксел Перонс-Брамсторп, Швеция: мустаци.
• Премиерът Джордж Форбс, Нова Зеландия: мустаци.
• Премиерът Били Хюз, Австралия: мустаци.
• Премиерът Робърт Борден, Канада: мустаци.
• Президент Уилям Хауърд Тафт, САЩ: мустаци.
Интересен факт е, че в Индонезия, Тайланд, Сингапур и Република Корея не са имали държавни глави, които да са носели лицево окосмение.

Брадите и религията

В някои религии, брадите играят важна роля, например в гръцката митология Зевс и Посейдон винаги са били изобразявани с брада. Единственият, който никога не е бил изобразяван с брада е Аполон. Брадатовото представяне на Хермес е било заменено в 5-ти век от голобрад Хермес, което е и по-познатото му представяне в съвременния свят. В норвежката митология може да се забележи, че Тор, богът на гръмотевицата, също е бил изобразен, носещ славна червена брада.

Християнство

Изобразяването на Исус почти винаги го показва като носещ гъста брада, както и много други картини и статуи на библейските герои от Стария и Новия Завет – като Авраам, Мойсей, Св. Петър и Йоан Кръстител. В известната картина на Леонардо да Винчи –„Тайната вечеря“, осем от фигурите на присъстващите са с бради.
В източноправославното християнство религиозните власти препоръчват или изискват от вярващите мъже – да носят бради; монасите и свещеничеството също често носят бради.
Хутерите и Амишите имали повеля да не се бръснат преди да се оженят – и веднъж женени, никога повече да не бръснат брадата си, придържайки се към определен стил брада.
Западната католическа църква забранява или разрешава брадата за духовенството в зависимост от различните обстоятелства и историческата епоха.
В Картаген и в южната част на Галия в началото на VI век на духовниците е забранено да оставят косите и брадите си свободно да растат. Първият папа, който да носи брада в сравнително модерно време, е папа Юлий II, което той прави като символ на траур за загубата на град Болоня. Папа Клемент VI също остави брадата си да расте по време на плячкосването на Рим през 1527 г., а всички негови наследници също пускат бради чак до смъртта на папа Инокентий ХII – който и досега последният брадат папа. Днес огромното мнозинство от духовниците водещи латинската обредност са голобради, но някои други като Капуцините все още носят бради.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни
Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни от средата на двадесети век насърчава мъжете да бъдат гладко обръснати, макар че много ранни лидери на Църквата са носели бради – като Бригъм Йънг. Причината, поради която Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни насърчава бръсненето на мъжете не е богословска, а произтича от всеобщото изчезване на брадите в западното общество – защото в двадесети век брадите са свързани с хипи и наркотичната култура през 60-те години.

Повечето църковни лидери на църквата Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни са голобради, откакто Дейвид О. МакКей е избран за църковен президент през 1951 г. Църквата и досега не поддържа официална политика за лицевото окосмение на общото членство, но за младите мъже с двугодишна мисионерска служба, официалната забрана за носене на брада е в сила. Институциите, спонсорирани от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни като Университета Бригъм Йънг, изискват персонала и учениците да се придържат към кодекса на църковната образователна система, който гласи: “Очаква се мъжът да бъде гладко обръснат; брадичките не са приемливи “. Въпреки това студентите имат разрешение да носят подстригани мустаци.

Хиндуизъм
В хиндуизма отношенията към брадите в древния текст зависят от Дева и ученията – различаващи се според това кого преданоотдаденият следва – но повечето практикуващи Йога, Йоги и Садхус поддържат бради. Тъй като аскетите от Шайвите не могат да притежават нищо, което да включва бръснач – те обикновено имат бради.

Ислям
Брадата – лихиях на арабски език – е обявена за задължителна в Исляма според сунна-та. Отглеждането на брадата като се подрязват мустаците се счита за част от фитра. Апостолът на Аллах каза: “Подкъсявайте мустаците и оставяйте брадата така, както е”. Но, обратно, в турската култура – мустаците са по-чести. Брадата в ислямската култура е разположена от скулите, равни на канала на ушите, до дъното на лицето и включва косми, които растат по бузите, но не и космите по шията, които могат да бъдат премахнати. В Бухари Мохамед казва: “Пет неща са част от природата: да се ​​обрежеш, да премахнеш косата под пъпа, да подстригваш мустаците и ноктите и да премахнеш космите под мишниците. Въпреки това, много религиозни мюсюлмански мъже днес бръснат бузите си или дори са гладко избръснати, с изключение на движението Салафи.

Юдейство
В Левит 19:27, в Библията се казва, че “Не трябва да закръгляте ъглите на главите си, нито да разваляте ъглите на брадата си”. Талмудичната традиция обяснява това по следния начин: човек не трябва да бръсне брадата си с един бръснач като действието на рязане на острието срещу кожата. Тъй като действието на рязане идва от контакта между две остриета, а не само от едно острие върху кожата – някои мнения в еврейското право позволяват на мъжете да отрежат брадите си с ножици. Някои православни евреи в Покхим могат да използват и електрически саморъсначки, за да са гладко избръснати въз основа на едно и също обяснение, докато други Покхим твърдят, че електрическите бръсначки представляват всъщност бръснач, и следователно забраняват тяхното използване.
В еврейския мистицизъм Зохар придава святост на брадата, тъй като космите на брадата символизират канали на подсъзнателна свята енергия, които текат отгоре към човешката душа. Поради това повечето хасидийски евреи традиционно не отстраняват, нито режат брадите си. При традиционните евреи също така е забранено по време на 30-дневен траур след смъртта на близък роднина, да се подстригва брадата и косата, ритуал известен на иврит като Шлошим. Те също така се въздържат от бръснене, разрязване на космите и подрязване на брадите през определени периоди от годината, като Пасхата, преброяването на Омера, Сукот и Трите седмици.

Сикхизъм
Десетият сикх Гуру-Гуру Гобинд Синг, командир на сикхите, поддържа недокосната брада като отличаващо и необходимо украшение за тялото, както и задължителна проява на вярата. Сикхите също разглеждат брадата като част от благородството, достойнството и мъжествеността си. От уважение към дадената от Бога форма – те също се въздържат от рязането на бради и коси. Неподстриганата брада (Kesh) е едно от петте K-та – които са петте задължителни проявления на вярата за всеки кръстен Сикх.

Растафарианско Движение
В съответствие с нарежданията, дадени в Библията – като Левит 21: 5 – Мъжете растафарианци носят бради: “Те няма да направят главите си плешиви, нито да бръснат краищата на брадите си, нито да режат или оставят знаци в плътта си”. В движението Растафари брадата е символ на завета между Йехова или Ях (Бог) и неговия народ.

Философската брада
Брадите се разглеждани като определяща характеристика на философа в гръко-римската античност – всеки с брада се приемал за философ и философите трябвало да носят бради. Подобно вярване би могло да бъде примамливо: Сократ и Платон, които носели бради, са имали философски бради – но и невярно.

В действителност, в Атина през пети и четвърти век пр.н.е., бръсненето не било широко разпространено и затова масата от хора, не знаели че има и такива философски бради. Всъщност до края на четвърти век пр.н.е. – главно поради примера, даден от Александър Велики, бръсненето не било популярно, като така останало и в Рим до края на третия век пр.н.е., след приемането на Scipio Africanus. В този момент обаче популярността на бръсненето в Рим го превърнала в почти задължителен външен вид за почтен римски гражданин.

Всъщност едва през 155 г. пр.н.е. идеята за философската брада придобива известност, когато в Рим пристигат трима философи (Критолай от Аристотеловия лицей, началника на стоиците Диоген от Вавилон и Карнеад, ръководител на Платоновата академия) като гръцки дипломати. Точно тогава контрастът между тези трима интелектуалци, носещи великолепните си бради и тяхната италианска гладко обръсната публика, създал в римското общество тясна връзка между брадата и философията.

Но истинската стойност и важността на „философската“ брада са най-добре свързани с Епиктет, който рапознава изключителната стойност на брадата. Всъщност, според историка Джон Селърс, Епиктет потвърждава, че във философската брада има нещо свещено – изразявайки идеята, в която философията не е просто интелектуално хоби, а по-скоро начин на живот, който преобразува всеки аспект от поведението си – включително навиците за бръснене. Истинският философ действа само когато има причина или е въпрос на природа, като отхвърля всякакви произволни конвенции, които ръководят неговото поведение. Което означава, че някой, който продължава да се бръсне, за да изглежда като почтен римски гражданин, не е прегърнал философията като свой начин на живот и не се е отърсил от социалните навици на мнозинството.
Епиктет придавал наистина голямо значение на брадата си и я разглеждал като неразделна част от неговата идентичност – той смятал, че по-скоро би трябвало да бъде убит, вместо да се подчини на сила, изискваща от него да премахне брадата си. Дори изтъква в дискурсите си 1.2.29: “Ела сега, Епиктет и обръсни брадата си! – Ако съм философ, ще кажа, че няма да я обръсна. – Тогава ще те обезглавя! Ако това с нещо ще помогне – обезглавете ме!“. Актът на бръснене ще компрометира моя философски идеал за живот в съответствие с природата и ще трябва да се подчиня на неоправданата власт на друг над мен. ”

Но в епохата на Епиктет това не било нито шега, нито теория – император Домициан дори принуждава философа Аполоний от Таяна да обръсне брадата и косата си като наказание за анти-държавната му дейност. Епиктет бил принуден да избяга от Рим много преди изявлението си: „По-добре смърт вместо обръсната брада“ – тъй като Домициан изгонил всички философи от Италия.

Стилът на брадата се използвал сред философите и за да се разграничи към коя школа принадлежали те. Дългата и мръсна брада на циниците показвала тяхното безразличие към всички външни социални обичаи. Добре подрязаните и измити бради на стоиците били в съответствие с тяхното виждане, че е приемливо да се приемат определени външни блага, стига те никога да не бъдат поставени по-високо от добродетелта. Перипатетиците пък се грижели много за брадите си, вярвайки, че в съгласие с Аристотел, външните блага и социалният статус са необходими за добрия живот, заедно с добродетелта. Така че за един римски философ от тази епоха, да има брада от специфичен вид, показвало неговата отдаденост в съответствие с философиските му вярвания.

Модерни забрани за брадите
Граждански забрани
В повечето професии, които изискват носенето на дихателни маски, брадите са забранени. Такива са пожарникарите, пилотите в авиокомпаниите и работниците в нефтената и газовата индустрия. Но, както е регламентирано от Апелативния съд на САЩ за Осми съдебен окръг, работодателите не може да изискват служителите да бъдат гладно обръснати, без основателни причини – тъй като това ще има дискриминационен ефект срещу доста голям брой черни мъже, които развиват алергична реакция след често бръснене. Към днешна дата има само една община в света, която реши да забрани брадите за всеки служители – мъже, японската община Исаки, на 19 май 2010 г.

Спортът и брадите
В бокса, носенето на бради от боксьори аматьори е забранено от Международната боксова асоциация, макар че в Англия се позволяват изключения за мъже сикхи, при условие, че техните бради са покрити с фина мрежа. В борбата, макар че често са разрешени грижливо подстригани мустаци – като предпазна мярка, бойците от гимназията трябва да бъдат избръснати преди всяка битка. Някои професионални екипи налагат политика, при която всички играчи трябва да бъдат напълно обръснати или забрана за дълга коса и мустаци – като например “Синсинати RED” преди 1999 г. и “Ню Йорк Янкис и Мец” преди 2006 г. и след 2015 г.

В НХЛ (народна хокейна лига) плейофската брада е обща традиция в днешно време – хокеистите играят с бради от началото на сезона на плейофите до края на плейофите за техния отбор. Тази традиция се разпростира и в повечето хокейни лиги. Някои играчи на Тироно-Галския футболен отбор също обещажат през 2008 г. да не се бръснат през целия сезон. Може пък това да им е донесло късмет, тъй като те продължават и печелят футболното първенство “All-Ireland”, като някои от тях носели много впечатляващи бради.

През 2011 г., канадският отбор по ръгби Адам Клейбергер привлича вниманието, тъй като един от “брадовете” на неговите колеги често бива виждан да носи фалшиви бради и да крещи “Страхувай се от брадата!” – което става доста популярен израз, създаден от феновете на НБА в Оклахома Сити Тъндер и след това от феновете на Хюстън Рокетс. Брайън Уилсън, играчът който хвърля (питчър) за отбора на Лос Анджелис, който не се е обръснал от 2011 г. насам, е станал с доста впечатляваща брада, която е станала популярна сред феновете на MLB. Той дори отхвърля сделка за 1 млн. долара, предложена от компанията 800Razors.com, за да обръсне брадата си за реклама. Бостън Ред Сокс също използва брадите като маркетингов инструмент, предлагащ Нощ на брадата за долар, когато всички фенове с истинска или фалшива брада могат да си купят билет само за 1 долар. През 2013 г. екипът на “Бостън Ред Сокс” включва поне 12 играчи с бради с различна дължина като Майк Наполи, Дейвид Ортис, Джони Гомес и др. Разбира се, има и много бради в почти всеки спорт, както и брадите са източник на конкуренция между атлетите за доста време насам. Известни примери за това са WWE суперзвездите, играчите на MBA и дори олимпийските спортисти, както и голям брой футболисти.

Въоръжени сили
Тук няма да стигнем твърде далеч , защото в зависимост от страната и периодите -лицевото окосмение варира много при това – в двете крайности. В армията те са или забранени, или неразделна част от униформата.

Стилове бради
Има безкрайно много стилове бради за всеки вкус. Повечето стилове се постигат чрез бръснене или подстригване на брадата, като се използва тример за брада, бръснач, предпазен бръснач или острие на обикновен бръснач.
Ако само над горната устна оставим неизбръснато, резултатът е прическа за лице, известна като мустаци; ако оставим само брада по брадичката, стилът е козя брадичка. Така че нека сега преминем през някои от най-актуалните стилове в брадата:

• Брет: много подобна на брадата-завеса, но не се свързва с бакенбардите.
• Подбрадник: Дълги бакенбарди, които се свързват под брадичката като вървят през цялото време по линията на челюстта.
• Завеса на брадичката: много подобна на подбрадника, но покрива и цялата брадичка. Често се нарича и Spade, Shenandoah или Линкълн.
• Кръгла брада: (или катинар), обикновено се бърка с козята брада. Но кръглата брада е само малка брадичка, която се свързва с мустаците.
• Затворена или привързана брада: вид пълна брада вързана и подсилена под брадичката, използвайки лепкава течност или гел. Най-често се носи от съвременния млад сикх.
• Дизайнерска набола брада: стил къса брада популярна на Запад през 80-те години на миналия век.
• Агнешки котлети: бакенбарди, които са свързани с мустаците, с бръсната брадичка.
• Пълна брада: включва мустаци или стилизирани мустаци.
• Гарибалди: пълна брада, широка, с мустаци и заоблена настрани долна част.
• Верди: къса брада с леко обръснати бузи, закръглено дъно и изпъкнали мустаци.
• Мюсюлманска брада: пълна брада с подрязани мустаци.
• Козя: с косми по брадичката, наподобяващи козя брадичка.
• Холивудска: оформена в долната част на челюстта и брадичката, с вграден мустак и без свързващи бакенбарди.
• Hulihee: големи и широки бакенбарди, свързани с мустаците с гладко обръсната брадичка.
• Брада на челюстта: разположена е от челюстта до брадичката.
Дхунко: козя брадичка, която се простира до ъглите на устата, но без мустаци.
• Мег: име, което се използва често в Ирландия, това е козя брадичка, която се свързва с мустаците.
• Маймунска опашка: Линкълн с мустаци, гледано от едната страна, и Ван Дайк брада – гледано от другата страна. Придават впечатление за опашка на маймуна, която се простира от ухото до брадичката и около устата.
• Neckbeard : космите се намират само на шията, челюстта и брадичката се бръснат гладко.
• Старо холандска: голяма и дълга брада без мустаци, насочена навън и широка в дъното. Не е свързана с бакенбардите.
• Рийд: носи се в долната част на брадичката и челюстта, и се стеснява към ушите, но без да се свързва с бакенбарди. Също така има и интегриран мустак.
• Роял: този стил, популярен във Франция по време на Втората империя, наричан още Империал. Това е тясна брадичка, която се простира от брадичката.
• Морски капитан: брада със средна дължина, с къси страни и често съчетана с мустаци.
• Sideburns: косата, която расте от храстите до бузите и към линията на челюстта.
• Stashburns a.k.a. Lemmy: брадичката е изложена с бакенбарди, които падат надолу по челюстта, но скачат нагоре през мустаците. Носена от карикатурата на Йосемити Сам
• Ван Дайк: мустаци, придружавани от козя брадичка.
• Пръчка на душата: малка част от брадата точно под долната устна, над брадичката.

Изкуство и световен рекорд
Брадите често присъстват в изкуството, при това във всичките му форми. Има дори музикална група, наречена “The Beards” – която всички членове са известни с впечатляващите си бради. Също така, шампионатът “Световна брада и мустаци”, който се провежда всяка година, оценява състезателите за творчеството и уникалността на брадата им. Действителните световни рекорди за най-дългата брада принадлежат на Ханс Лангсет – който е имал брада с дължина 17 фута. Междувременно най-дългата брада, която в момента съществува е 8 фута. Рекордът за най-тежкото тегло, което някой е повдигнал с брада, се държи от Антанас Контрамас, който вдига 140 кг. с брадата си.

Leave A Reply

Your email address will not be published.