My WordPress Blog

Бертус: Бръснарството е умиращ занаят и ние сме едни от малкото останали, които се занимават с това.

1,510

Mademan: Ще се представиш ли на българската публика?

Бертус: Казвам се Бертус и съм един от основателите на бръснарницата „Schorem, Haarsnijder en Barbier”. Отворих бръснарицата през 2011 г. заедно с моя най-добър приятел Лийн, в сърцето на Ротердам. С него работим като бръснари от 22 години, а се познаваме от 19. Може да се каже, че имаме почти 45 години опит в бръснарството.

Mademan: Колко души работят в бръснарницата?

Бертус: Започнахме само двамата, а впоследствие наехме още 5 души. Трима бръснари и двама чираци.

Mademan: Бръснарницата има удивителна репутация. Какво по-различно правите по отношение на бръснарството и работата с клиента?

Бертус: Ние вярваме, че всяка подстрижка трябва да бъде перфектна. Разликата между фризьорството и бръснарството е в това, че за първото е важно да бъдеш креативен, тъй като е изкуство, докато бръснарството е занаят. Трябва да го правиш перфектно отново и отново всеки път. За някой може би звучи скучно, но за нас всеки клиент на бръснарсницата е предизвикателство. И мисля, че посетителите усещат любовта и страстта, с която вършим този занаят.

Mademan: Спомена, че в бръснарницата имаш чираци. Как намираш персонала? Те ли идват при теб или ти ги откриваш?

Бертус: И двете. Чувствам, че сме част от една промяна в Холандия, тъй като вече няма бръснарски училища и аз бях един от последните, които можеше да избира между мъжко, дамско или унисекс подстригване. Сега има само класове за унисекс подстригване, в които се учиш да подстригваш и мъже и жени, включително да боядисваш.

Бръснарството е умиращ занаят и ние сме едни от малкото останали, които се занимават с това. За нас, най-големият проблем в бръснарницата е намирането на хора, които се вписват, и по-важното – хора, които да осъзнават, че да си бръснар няма нищо общо с това да си стилист. Първият ни чирак бе един мой приятел, скейборджия, който работеше като чистач. Харесваше му да се мотае из бръснарницата, затова му предложихме да работи тук, и след година и половина упорита работа вече е бръснар на пълен работен ден.

Mademan: Колко дълго продължава обучението и какво трябва да знае всеки бръснар след края му?

Бертус: Много зависи от ученика, но да кажем, че ще трябва да могат да работят професионално след година или две. Разбира се, ще продължат да се обучават и най-вече да се оформят. Смятаме, че истинското обучение започва едва, когато започнеш да работиш сам в бръснарницата. Тогава се сблъскваш със съществените трудности, а ние няма да сме покрай теб да ти помагаме.

Това, което изискваме от нашите бръснари, е да могат да правят класическо бръснене с гореща кърпа, както и да владеят перфектната подстрижка.

Mademan: Ако някой ти каже, че имаш 2 минути да вземеш любимите си инструменти, а след това заминаваш на отдалечен остров, за да работиш като бръснар, какво би взел?

Бертус: Хм, ако е отдалечен може би няма да имам толкова работа… Първо бих взел обикновен бръснач и колан, заради стойността, която имат за мен. Но ако трябва да избирам измежду любимите си инструменти, бих взел моите Wahl Super Taper* и гребен, тъй като с тях мога да направя всякакъв тип подстрижка. След това бих взех сгъваемия си бръснач, за да почистя и оформя очертанията.

 

Бертус е и основател на марката Reuzel, на която mademan е официален представител за България. Техните продукти можеш да намериш тук.

Leave A Reply

Your email address will not be published.